Zoet Water-site wordt attractiever

< Keer terug naar het programmaoverzicht Download het volledige programma


De Zoet Water-site is aan een upgrade toe. Hanna Van Steenkiste (2de kandidaat op onze lijst) heeft samen met een team van geïnteresseerden waaronder landschaps/-architecten, natuurdeskundigen en mensen van Groen, een eerste masterplan gemaakt dat we verder willen uitwerken aan de hand van jouw wensen en suggesties. 
In ons masterplan worden de vijvers, de speeltuin, de Roosenberg, JOOW én een nieuwe sporthal geïntegreerd in een open landschapspark, doorsneden door een fietsroute.

De nieuwe sporthal zou verschillende polyvalente ruimtes krijgen, waar je voor verschillende sporten terecht kan: dansen, turnen, fitness, rope-skipping, volley, basket, zaalvoetbal ... Ook voor de buitensporters zouden er voorzieningen komen: o.a. een afspoelpunt voor mountainbikes.

Van de huidige speeltuin willen we een open landschapspark maken met speeltuigen, een skategedeelte en een verkeerspark. Een open landschapspark houdt in dat dit park niet afgesloten wordt en altijd tot het openbare terrein behoort. 't Zou dus een stuk openbaar terrein worden waar je altijd terecht kan. Iedereen moet altijd vlot bij de sporthal, de cafetaria en het jeugdhuis geraken.

We willen van de Zoet Water-site een bovenlokale recreatieve trekpleister maken met een groot aanbod aan binnen- en buitensporten en aan culturele activiteiten. Dat zal sowieso een positief effect hebben op de lokale handel en horeca in onze gemeente.

Iedereen denkt mee!

We gaan voor dit project niét in zee met projectontwikkelaars die hun eigen gewin nastreven, maar gaan uit van onze eigen kracht. Zo kunnen we de noden en wensen van onze inwoners op de eerste plaats zetten. Voor Groen is de hertekening van de Zoet Water-site een echt voorbeeldproject, waarbij we resoluut kiezen voor een open bestuur en afstappen van de 'achterkamer-politiek'. We willen ons masterplan voor de Zoet Water-site bijsturen en herwerken aan de hand van uw suggesties. Groen gelooft dat het beste resultaat geboekt zal kunnen worden via burgerparticipatie (lees hier meer over in ons programma).

Masterplan voor de zoet water siteLegende

 1. Nieuwe sporthal
  (3 niveaus, maximaal in de helling ingebouwd)
 2. Jeugdhuis JOOW
  (met buitenruimte en overdekte  terrassen)
 3. Cafetaria met ruim zuid-west terras
  (niveau gelijk met landschapspark en sportvloer)
 4. Ruimte voor sportterrein en petanquevelden
 5. Open landschapspark met speeltuigen in thema’s water en bos
 6. Groot skatepark
 7. Verkeerspark / rolskate-piste
 8. Groen speelveld
 9. De Roosenberg
  (als evenementen-locatie, bibliotheek en muzieklokalen)
 10. Uitbreiding Roosenberg
  (met concertzaal met uitschuifbare tribune)
 11. De Zoete Bron
  (als foyer en cultuur-café / restaurant)
 12. Parking maximaal in het groen
 13. Parking bussen
 14. Kiosk met overdekte picknick zone
 15. Verhuur roeiboten langs ponton
 16. Terras in het water
 17. Fietsroute doorheen park
 18. Bestaande voetbalterreinen
 19. Ruimte voor extra sportterreinen

Een eerste blik op een nieuwe sporthal

Luchtkasteel of haalbare kaart?

De kostprijs van het complex hangt natuurlijk af van de keuzes rond omvang, ondergrondse parking, erelonen van ontwerpers, ... We schatten de bouwkost van het ganse complex op 4 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan kan gesubsidieerd worden. Vergelijkbare Gemeentes als Bierbeek en Hoeilaart slagen er in elk geval in om dit soort infrastructuur te realiseren. 

Duurzaam bouwen

Door verschillende functies op eenzelfde site samen te brengen, kunnen we de ruimte maximaal benutten en zullen de verschillende functies elkaar versterken. Een polyvalente infrastructuur is hiervoor belangrijk en helpt ook om op veranderende noden van de toekomst te kunnen inspelen. De bestaande recreatiemogelijkheden van de Zoet Water-site proberen we maximaal te behouden en aan te passen aan de recente noden.

Door functies te clusteren kunnen we ook duurzamer en compacter bouwen, wat energetisch efficiënter is. Voor alle nieuwe gebouwen kiezen we resoluut voor de BEN-norm (Bijna Energie Neutraal gebouw). Oude niet-performante gebouwen van de site willen we op termijn afbreken. 

Groen wil eerst alle pijnpunten in kaart brengen en onderzoeken. En dan antwoorden formuleren op de uitdagingen van de site.

Een eerste kijk binnen...

 

Gelijkvloers

Verdieping

Parking en Kleedkamers

 

Legende

 1. Toegang
 2. Regie en server-lokaal
 3. Sanitair
 4. Kleedkamers scheidsrechters en individuele sporters
 5. Grote kleedkamers
 6. Overdekte fietsenstalling
 7. Parking minder validen
 8. Parking
 9. Info-balie en EHBO lokaal
 10. Grote sportzaal opdeelbaar in 3 zones
 11. Berging
 12. Turntoestellen reuzetrampoline en valkuil afsluitbaar
 13. Polyvalente zaal / Petanquezaal
 14. Cafetaria met zicht in sporthal
 15. Overdekt terras
 16. Terras zuid-west met zicht op vijvers
 17. Jeugdhuis
 18. Repetitie-lokaal
 19. Polyvalente zaal (onafhankelijk)
 20. Vergaderzaal
 21. Tribune
 22. Fitness
 23. Danszalen
 24. Gevechtsportenzaal
 25. Bike-wash

Wereld van Vallei en Bos

Oud-Heverlee heeft 2 sterke troeven: Meerdaalwoud en de Dijlevallei. De Zoet Water-site ligt centraal tussen de twee: de vijvers vormen een uitloper van de Dijlevallei en het park grenst aan Meerdaalwoud,  met de kapel van Steenbergen als prachtige toegangspoort.

Volgens Groen verdient het Zoet Water-park 'een eigen thema'. Hiervoor dachten we aan 'Wereld van Vallei en Bos', omdat het park naast recreatief ook educatief kan zijn door speels uitleg te geven over de fauna en flora van Meerdaalwoud en de Dijlevallei. Een bosmuseum zou tijdens 'de week van het bos' en in de herfst zeker een extra trekpleister kunnen zijn. Een kindvriendelijke mascotte zoals ‘Wereld van Vallei en Bos met Bever en Vos’ maakt  het thema des te toegankelijker.

Het logo voor de Zoet Water-site moeten we niet ver zoeken, want dit bestaat reeds jaren: de rode paddenstoel met witte stippen op het eilandje is voor groot en klein onmisbaar geworden. Dat logo willen we op meer plaatsen laten terugkomen en zo de link versterken tussen alle delen van de site.

 

Wij zijn alvast benieuwd om te horen je ervan denkt!

< Keer terug naar het programmaoverzicht Download het volledige programma