Ronde Tafel van het Klimaat: het echte werk kan beginnen
23 December 2019
De “Ronde Tafel van het Klimaat” is een initiatief dat onze inwoners wil stimuleren zelf klimaatprojecten uit te werken en uit te voeren. Op 26 november werden in de Roosenberg onder ruime belangstelling de eerste 10 burgerinitiatieven voorgesteld. Bij stemming werden 7 projecten uitgekozen. Zij krijgen het gevraagde budget om hun klimaatproject te realiseren. Het, op één na, winnend project, met vooral een sociale impact, deed mee buiten competitie. Hoewel verbonden aan het toekomstige WZC De Kouter, vinden we het idee zo waardevol dat we het nu al meegeven. Al deze initiatiefnemers zijn nog op zoek naar medewerkers, locaties, sympathisanten, medesponsors enz. Doe mee! Stuur een mailtje naar [email protected] of kijk voor meer info op de Facebook pagina van de RondeTafel In een notendop stellen we de 7 projecten even voor, in volgorde van de uitslag van de stemming.
Mia Janssen en Daniëlle Vermetten
Tree & Bee
(103 stemmen)
Dit project beoogt het organiseren van een plantactie met bijenvriendelijke bomen en planten. Door de klimaatverandering is er in de vroege lente en tegen de herfst aan te weinig voedselaanbod voor onze bijen. Uiteraard zal dit gepaard gaan met een informatiecampagne.
Luc Gadeyne
Wind in de haren (93 stemmen)
buiten competitie
Een fietstaxi-dienst voor bewoners van het WZC De Kouter en bezoekers van het dienstencentrum. Fietstaxi’s zijn ecologisch vervoermiddelen maar ze zijn ook uitstekend voor de mentale en fysieke gezondheid van de passagiers. Door het gemakkelijk contact met voorbijgangers wordt het sociaal weefsel versterkt.
Sofie Neyens
Fietsbib
(75 stemmen)
Een fietsbib ontleent geen boeken maar fietsen. Voor een bescheiden bijdrage kan iedereen een kwalitatieve kinderfiets ontlenen, gebruiken en inwisselen voor een ander / groter exemplaar. Vrijwilligers runnen de fietsbib, organiseren er de ruil en onderhouden de fietsen.
Wim en Lieve Timmerman
Ecostrades
(70 stemmen)
Ecostrades zorgt voor groene verbindingswegen tussen versnipperde natuurgebieden, maar zorgt ook voor hechtere buurtgemeenschappen. De initiatiefnemers willen Individuen en organisaties zoals buurtcomités, verenigingen, scholen, bedrijven… aanspreken en ondersteunen om planmatig hun nabije woon-, werk- of activiteitgebied ecologisch te beschermen, te onderhouden, te verfraaien of te in te richten.
Kurt Maes en Paul Pues
Ondersteuning autodelen
(68 stemmen)
Het gemeentebestuur zal volgend voorjaar twee elektrische deelwagens plaatsen in Vaalbeek en 2 in Sint-Joris-Weert. Wij engageren ons om op de belangrijke evenementen, dorpsfeesten, enz telkens aanwezig te zijn met een infostand met een deelwagen zodat de inwoners direct het gebruiksgemak kunnen inschatten. De bedoeling is zo voldoende gebruikers te vinden om in onze andere deelgemeenten dit aanbod ook te lanceren. Andere vormen van autodelen zullen eveneens gepromoot worden.
Hilde Vansteenvoort
Kom uit de kast
(67 stemmen)
De ontginning, productie en weggooien van grondstoffen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de uitstoot van broeikasgassen. Het hergebruik van goederen levert dus een belangrijke bijdrage aan een verminderde CO2 uitstoot. Met dit project maken we elke straat in Oud-Heverlee voor 1 dag Geefstraat: iedereen zet de spullen die hij/zij niet meer gebruikt op de stoep of in de voortuin. Die mogen passanten dan zonder meer meenemen.
Jean Decoster, Wim Maleux en Paul Pues
Op 2 wielen naar Brussel
(47 stemmen)
Vele inwoners van Oud-Heverlee pendelen dagelijks met de auto naar hun werkplek in Brussel. Dat zorgt voor problemen: files, CO2 uitstoot, parkeerproblemen, enz. Fietsen naar Brussel is vaak bijna even snel, gezonder, goedkoper, enz… Een aantal ervaren fietsers, die jarenlang het traject dagelijks reden, willen u overtuigen dat het traject best veilig is, en voor iedereen doenbaar. Daarom zijn ze bereid om geïnteresseerden op aanvraag enkele malen te begeleiden langs de meest veilige routes.