Recyclage: Oud-Heverlee haalt brons!

18 December 2018

Recyclage: Oud-Heverlee haalt brons!

Ecowerf scoort als sorteerkampioen. Oud-Heverlee haalt brons! Goed nieuws, want zowel jij als ik zijn een echte sorteerkampioen. Onze regio produceerde in 2017 het minste afval per inwoner in Vlaanderen. Volgens recente cijfers van Ovam, een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het afvalbeleid, sorteren we in Oost-Brabant gemiddeld 92 kilogram per inwoner. En da's opvallend, want dat is maar liefst 10 kilogram minder dan het jaar daar voor.  

Binnen deze regio staat Oud-Heverlee ook nog eens op de derde plaats met 76 kilogram per inwoner. Enkel Huldenberg en Scherpenheuvel - Zichem scoren nog beter.restafval_per_jaar.jpg

Vlaanderen blijft de hoeveelheid huishoudelijk afval verder terugdringen. De Vlaming produceert 469 kg/inwoner, daarvan wordt 69% selectief ingezameld. 145 kg/inwoner is restafval dat thermisch wordt verwerkt met energierecuperatie.

Inwoners van Oost-Brabant scoren met 92 kg/inwoner restafval bijzonder goed en staan daarmee aan de top in Vlaanderen. Van de totale ingezamelde hoeveelheid van 166.000 ton of 389 kg/inwoner werd in de regio van EcoWerf zo’n 74% selectief ingezameld: dat gaat dan naar hergebruik, compostering of recyclage.

CD_2018061_huishoudelijk_afval_Oud-Heverlee_2017.jpg

Deze goede resultaten in de regio van EcoWerf zijn te verklaren door de volgehouden campagnes om thuiscomposteren en kringlooptuinieren te stimuleren en de veralgemeende invoering van de selectieve inzameling van gft. Ook het invoeren van een DifTar-systeem met containers of een dure zak voor restafval spelen een belangrijke rol. Het invoeren van een DifTar-systeem of een dure zak leidt ertoe dat inwoners op een juiste wijze moeten betalen voor de hoeveelheid afval die ze voortbrengen, zo krijgen ze ook een inzicht in de kosten. Daardoor zullen ze afval zoveel mogelijk selectief aanbieden. Zo wordt ‘de sorteerder beloond’.