Moet ik echt een papiercontainer huren?

19 November 2022

Moet ik echt een papiercontainer huren?

Onlangs ontvingen alle inwoners een brief van Ecowerf over de ophaling van papier en karton.Helaas was deze brief nogal beknopt. Een kleine verduidelijking over wat je zeker moet weten:

Na 7 februari volgend jaar mag je papier en karton niet meer los aanbieden voor de huis-aan-huis ophaling door Ecowerf. Je moet daarvoor een nieuwe grijze container met geel deksel gebruiken die Ecowerf zal verdelen. Ecowerf biedt een grote of een kleine container aan, daarvoor betaal je als inwoner een maandelijkse huur van 0.84 euro. Het eigenlijke ophalen van het papier kost niets: veel of weinig papier, het wordt gratis opgehaald als je de container aanbiedt.

Voor de inwoners die verkiezen om geen container te huren (bijvoorbeeld wegens plaatsgebrek) blijft de gemeente de mogelijkheid aanbieden om gratis je papier en karton aan te kunnen bieden op het containerpark. 

De huur van een persoonlijke container is dus NIET verplicht. Maar als je nu geen actie neemt dan krijg je in februari de standaard container (240 l) thuis geleverd. Wil je een kleine container (40l) of geen container? Neem dan contact op met Ecowerf via "Mijn Ecowerf" of op het nummer 0800/97 0 97.

Waarom verandert de ophaling eigenlijk?

  • We dreigden de enige gemeente binnen het werkingsgebied van Ecowerf te worden die nog geen containers gebruikte. Op termijn zou dat duurder uitvallen voor de gemeente en dus voor ons, de belastingbetalers
  • Papier is zwaar en dus erg belastend voor de rug van de ophalers. Bovendien zorgt onzorgvuldig verpakt papier voor zwerfvuil bij winderig weer.

En tenslotte een pluim voor ons gemeentebestuur:

  • De gemeente heeft met Diftar onderhandelt om voor de ophaling niet de klassieke knalgele containers te gebruiken die worden gemaakt uit niet-gerecycleerd plastiek. In de plaats zijn de containers gemaakt uit onopvallend donkergrijs, gerecycleerd plastiek. Alleen het deksel is geel omdat dat wettelijk moet.
  • De gemeente heeft van Diftar bekomen dat we ons papier en karton verder gratis kunnen aanbieden op het containerpark.