Binnenkort een buurtwinkel in Oud-Heverlee?

28 Januari 2021

Binnenkort een buurtwinkel in Oud-Heverlee?

© OpenStreetMap-auteurs CC-BY-SA "Koop lokaal", "Met belgerinkel naar de winkel", ... we kennen allemaal de oproep om dicht bij huis te winkelen. We vonden er zelf een nieuw woord voor uit: winkel-hieren ! Maar hoe doe je dat als er geen buurtwinkel is ? In deelgemeente Oud-Heverlee verdween de laatste buurtwinkel immers in 2001. Daar komt binnenkort misschien verandering in. De Colruyt Group kocht een terrein aan langs de Waversebaan met de intentie om er een OKay-buurtwinkel te realiseren.  Op het bewuste terrein, achter het bollenpark langs de Waversebaan staat nu één woning. Die zou afgebroken worden.  

Recent werd een eerste voorontwerp al doorsproken met enkele onafhankelijke deskundigen in een “kwaliteitskamer”(*) . Zo wil het gemeentebestuur van in het begin van het ontwerpproces enkele belangrijke aandachtspunten meegeven.

Mobiliteit krijgt veel aandacht in deze eerste verkennende bespreking. Het staat nu al vast dat alle ontsluiting via de Waversebaan zal verlopen. Een ander belangrijk aandachtspunt wordt een goede integratie in de groene omgeving. In de plannen zal men maximaal bestaande waardevolle bomen moeten behouden en stevige groenbuffers voorzien. 

Lawaaioverlast door koelgroepen en leveringen moet absoluut vermeden worden. Colruyt heeft hier wel oren naar. Zo zou de leveringen inpandig worden afgewerkt.

De komst van het winkelcentrum biedt ook heel wat kansen voor de buurt: de parking zou niet afgesloten worden en is bruikbaar als overloopparking bij evenementen van bvb. de Ruiterschool. Een afhaalpunt van pakjes is ook in onderhandeling. Een groene doorsteek voor fietsers en voetgangers naar de Ruitersweg is ook mogelijk.

MS_OKay.jpg

© OpenStreetMap-auteurs CC-BY-SA

 OKay gaat nu aan de slag met deze input, om tot een eerste ontwerp te komen. Daarna volgt overleg met de buurt en met de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke ordening. Voor de zomer hoopt Colruyt Group zijn plannen in te dienen. Van zodra er een vergunning is, zal dieper kunnen ingegaan worden op de details van het project. Er wordt ook vanuit Colruyt Group voorzien om de buurtbewoners transparant te (blijven) informeren over dit mogelijke project.

Nog even afwachten dus. Colruyt mikt op 2023 voor de opening van de winkel. Tegen die tijd zou de heraanleg van de Waversebaan  aldaar al achter de rug zijn. Hopelijk wordt “winkelhieren” binnen redelijke termijn weer haalbaar voor 0ud-Heverlee!

* Hoe een “kwaliteitskamer” werkt kan je hier lezen.)