Gemeenteraadsverkiezing

05 November 2018

Gemeenteraadsverkiezing

Bedankt kiezer! Jouw stem en jouw steun kleurt Oud-Heverlee Groen! Met een winst van 7% mag Groen zich terecht de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen noemen. Met een score van 23,5 % werd Oud-Heverlee, op één gemeente na, de Groenste gemeente van Vlaanderen. Dat vertaalt zich in zetelwinst. Groen gaat van 3 naar 5 zetels in de gemeenteraad.  

Op naar een progressieve coalitie

De onderhandelingen begonnen onmiddellijk na het binnenlopen van de uitslagen, echt spannend voor alle partijen. Zou Groen de verkiezingsoverwinning kunnen verzilveren en omzetten in een sterke beleidsdeelname?

Rond acht uur kwam het verlossende bericht: er was een akkoord met CD&V en Sp.a om samen een progressieve coalitie te vormen.

CD&V krijgt de burgemeesterssjerp (Adri Daniëls de eerste 2 jaar, daarna Bart Clerckx). Katrien Timmermans is de derde CD&V schepen. Groen krijgt 2 schepenen, Mattias Bouckaert en Hanna Van Steenkiste en bij sp.a wordt Jos Rutten schepen.

4-nieuw-college.jpg

Jonge Groen krachten staan klaar

Met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar van de Groene verkozenen kunnen we van een bijzonder geslaagde generatiewissel spreken! Vier sterke jonge vrouwen staan naast Mattias paraat om het programma van Groen zo goed als mogelijk uit te voeren. Sarah d’Hertefelt, Josien Van Dijck en Adinda Claessen worden gemeenteraadslid. Adinda wordt bovendien meteen voorzitter van de gemeenteraad.

5-groen-schepenen.jpg

Onze twee Groen schepenen: Hanna Van Steenkiste en Mattias Bouckaert

6-gemeenteraadsleden.jpg

De vier nieuwkomers bij Groen zijn vrouwen: Sarah D'Hertefelt, Hanna Van Steenkiste, Adinda Claessen en Josien Van Dyck.

Huiswerk afgerond

Ondertussen heeft het nieuwe bestuur van Oud-Heverlee zijn eerste huiswerk afgerond. De ploeg van CD&V, Groen en Spa-plus kwam vlot tot een bevoegdheidsverdeling. “Ik ben omringd door een sterke ploeg”, vertelt burgemeester Adri Daniëls. “We konden de bevoegdheden maximaal afstemmen op ieders deskundigheid en interesse”. Als burgemeester zal Adri Daniëls ook openbare werken opvolgen, naast politie, brandweer en personeelszaken.

Na twee jaar zal Bart Clerckx Adri Daniëls opvolgen als burgemeester. Tot dan is hij als schepen verantwoordelijk voor financiën, kerkfabrieken, land en tuinbouw, cultuur, senioren en erfgoed. Bij de burgemeesterswissels zal Kris Debruyne deze bevoegdheid overnemen. Katrien Timmermans is het tweede CD&V gezicht, schepen van onderwijs, sport, gezin & kinderopvang, lokale economie, gelijke kansenbeleid en werkgelegenheid.

Voor Groen zetelen Mattias Bouckaert en Hanna Van Steenkiste in het schepencollege. Mattias Bouckaert heeft met welzijn en sociale zaken (opvolger van OCMW), jeugd, ontwikkelingssamenwerking, informatie en ICT en dierenwelzijn een brede waaier bevoegdheden. Hanna Van Steenkiste ontfermt zich over ruimtelijke ordening, mobiliteit en patrimonium. “We zijn tevreden dat we onze sterke uitslag kunnen vertalen in een interessant pakket van bevoegdheden”, aldus Mattias Bouckaert.

Jos Rutten wordt als schepen voor SPA-plus bevoegd voor milieu en klimaat, wonen en recreatie en toerisme. “Voor ons is woonbeleid een ideaal domein om sterke sociale accenten te leggen” vertelt hij.

Meer foto's van de verkiezingsdag in onze emailkrant, die je hier kan bekijken