Groen monitort de fijnstofconcentraties in Oud-Heverlee

11 Juni 2018

Groen monitort de fijnstofconcentraties in Oud-Heverlee

Fijnstof blijkt veel schadelijker dan men vroeger dacht. De wetenschap is het stilaan eens: fijnstof is een stille doder. Voor mensen met chronische longaandoeningen kan zelfs één dag blootstelling fataal zijn! Een probleem voor een stad of ook bij ons? We weten het eigenlijk niet, want de officiële meetstations zijn dun gezaaid.

Groen Oud-Heverlee vond een tiental enthousiastelingen bereid om samen, in een workshop, een fijnstofmeter in elkaar te knutselen, in navolging van een burgerinitiatief ontstaan in Duitsland. Bedoeling is de fijnstofconcentratie,  in diverse wijken op continue wijze te kunnen meten. Enkele meters zijn al online en de resultaten kan iedereen monitoren via de website www.leuvenair.be .

Op de kaart kan je door de kleur van de meetpunten in één oogopslag de luchtkwaliteit nagaan. De concentratie van de ultrakleine stofdeeltjes PM10 en PM2.5, die vooral door verwarming van woningen worden uitgestoten kan je door  het klikken op een bepaald meetpunt nagaan.

De resultaten interpreteren vergt natuurlijk wat achtergrondkennis. Daar zullen we in de nabije toekomst zeker verder over informeren.

Er werkt al  een model op zonne-energie en er komt ook een mobiele versie van de fijnstofmeter, die we op een fiets zullen monteren. Op die manier zullen we de fijnstofconcentraties van een fietsroute op een kaart weergeven met GPS-coördinaten en tijdsaanduiding. Nuttig voor fietsers, maar allicht zijn ook automobilisten niet immuun voor inhalatie van fijnstof.

Voor hen kan de mobiele fijnstofmeter een “ongemakkelijke waarheid” onthullen.

 

de workshop: van elektronicacomponenten, na wat theorie naar de praktische realisatie van het meettoestel. Vervolgens komt de installatie van de software. 
En ziehier het resultaat

Intussen is het gemeentebestuur bereid gevonden te investeren in bijkomende fijnstofmeters. Binnenkort kan u zich kandidaat stellen om mee een fijnstofmeter te bouwen en te installeren.

Meer info volgt nog.

Volg de fijnstofmetingen van de meter op de foto, in Blanden, via deze link
Volg de temperatuur en luchtvochtigheid van deze meter via deze link
Volg alle metingen in het Leuvense op een kaart via deze link

Meer info over fijnstof: via deze link