Investeer mee in gemeentelijke zonnepanelen!

13 Juni 2018

Investeer mee in gemeentelijke zonnepanelen!

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Investeer dan binnenkort in zonne-energie op daken van gemeentelijke gebouwen!

Zopas sloot het gemeentebestuur een overeenkomst met energieproducent Ecopower Ecopower zal ervoor zorgen dat je als inwoner van oud-Heverlee weldra kunnen investeren in de lokale productie van energie. Zo kan je mede-eigenaar worden van zonnepanelen in je buurt. Het wordt een échte burgercoöperatie, waar je als coöperant niet alleen consument bent van energie maar ook co-producent. Als mede-eigenaar zal je medezeggenschap hebben in de projecten en investeringen van de coöperatie.


NB_2_zonnepaneel.jpg
Groene bestuursleden met een zonnepaneel voor de sporthal van Haasrode.
Er is plaats voor meer dan 800 dergelijke zonnepanelen op dit dak


De coöperanten zullen de lokaal opgewekte stroom aan een faire prijs kunnen afnemen én je zal een jaarlijks dividend uitgekeerd krijgen, gezien je als coöperant ook aandeelhouder bent. Je deelt m.a.w. mee in de winst van de coöperatie én je verlaagt de energiefactuur van je 100% groene stroom. In eerste instantie mikken we op medefinanciering van zonnepanelen op de daken van de sporthal, de Hazensprong, het voormalig gemeentehuis van Oud-Heverlee en het Ontmoetingscentrum in Blanden. Goed voor een opbrengst van ruim 120.000 kWh, het equivalent van het jaarverbruik van 40 gezinnen. 

Als alle investeringsdetails bekend zijn kan de communicatie naar de inwoners starten. De eerste installaties zouden dan in het najaar kunnen geplaatst worden. In samenwerking met buurgemeenten Bierbeek, Tienen, Hoegaarden, Landen en Leuven kijken we ook uit naar geschikte plaatsen voor windmolens. In Oud-Heverlee is er voorlopig geen project mogelijk, door de nabijheid van de luchthaven. Ook voor deze projecten kiezen we resoluut voor burgerparticipatie. De gemeenteraad gaf daarvoor zijn akkoord.