Dennenscheerder zorgt voor kaalslag

02 December 2018

Dennenscheerder zorgt voor kaalslag

Het einde van de Kartuizerstaat in Blanden is radicaal van uitzicht veranderd. De hoge dennen die het voetbalveld van Blanden omzoomden moesten gekapt worden. De schuldige? Een kleine schorskever van amper 4 mm groot: de dennenscheerder of Blastophagus Piniperda. (foto toen de bomen nog in blakende gezondheid waren)

tonicus_piniperda.jpg

 

Uitwendig was er nog niet veel te zien aan de bomen, op wat gaatjes waar hars uitliep na. Maar onder de schors graaft de kleine kever, amper 4 mm groot, een indrukwekkend gangenstelsel en daar gingen de bomen langzaam aan kapot. In de Waalse bossen  is de kever een echte plaag, zowat 12.500 ha fijnspar aanplant is aangetast. Dat is liefst één vierde van alle Waalse bossen. Zowat 400.000 kubieke meter hout moet gekapt worden.

 

De eigenaars worden verplicht dat te doen voor einde maart, want dan eindigt de winterslaap van de kevers, vliegen ze uit en verspreiden de plaag verder. Het is niet het eerste jaar dat de kevers werden aangetroffen. Vast staat dat de plaag in de hand gewerkt wordt door de klimaatsopwarming. De droge zomer maakte het allemaal nog erger, zodat de bomen zienderogend verzwakken.

gangen_kever.jpg

Bij ons loopt het gelukkig niet zo’n vaart. De beplanting rond het voetbalveld wordt binnenkort vervangen door streekeigen groen.