De gemeenteraad van april 2022

28 April 2022

De gemeenteraad van april 2022

Op de deur van het gemeentehuis prijkt een opvallende stikker met "hartelijk welkom" in het Oekraïens. De gemeenteraad van 26 april was deze keer snel afgerond. De afhandeling van de punten aangebracht door de meerderheid was in 10 minuten beklonken. Alle punten werden unaniem aangenomen, zonder bijkomende vragen.  

 Of toch, één enkele opmerking: “Of het verplichte conformiteitsattest voor verhuurde woningen niet sneller kon afgeleverd worden?” Het zal inderdaad tot 2031 duren voor heel het huurwoningenbestand gecontroleerd is, verduidelijkte Jos Rutten. Dat had te maken met de beperkte mankracht aan wooncontroleurs bij IGO.

Na de resem aanduidingen van vertegenwoordigers in diverse verenigingen en intercommunales noteerden we nog de goedkeuring van de aankoop van een minigraafmachine en de toetreding van de gemeente tot “OFP Proculus”, een tweede pensioenpijler voor de contractuele werknemers van de gemeente. Mattias Bouckaert (Groen) wees erop dat het fonds nauwgezet zal waken op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.

Ook de oppositiepartijen waren deze keer spaarzaam met agendapunten. …

Het geelrode bordje langs de Naamsesteenweg dat aangeeft waar je Blanden binnenrijdt stond plots op Leuvens grondgebied, net na brug van de E40, merkte Maggy Steeno (N-VA) op. Een zichtbaar teken voor een nakende fusie met Leuven?, vroeg ze zich af. En moet het college de burgers niet op de hoogte brengen van de stand van zaken rond fusies?

Burgemeester Bart Clerckx (CD&V) nam de vraag ernstig: “de foutieve plaatsing van het bordje was uiteraard een vergissing van de aannemer. Fusieonderhandelingen zijn er momenteel helemaal niet, waarom zouden we ook? We doen het uitstekend: de gemeente is gezond. We investeren een recordbedrag, ondanks eerder lage belastingen. Het vaccinatiecentrum werkte tot ieders tevredenheid en ook de noodopvang van oorlogsvluchtelingen wordt goed gemanaged. De aanpak van de fusiegesprekken in Boortmeerbeek toont vooral hoe het niet moet. Fusiegesprekken moeten sereen verlopen. Vanaf het begin moeten alle gemeenteraadsleden en de bevolking betrokken worden. Misschien toch de moeite nemen om op alles voorbereid te zijn en mogelijke fusies al eens op een gemeenteraadscommissie te bespreken?”

Het besluit dat het college de inwoners op de hoogte brengt van de stand van zaken rond mogelijke fusies werd dan ook unaniem aangenomen.

Open Vld speelde ook in op een item dat in de sociale media gelanceerd werd. “Een aantal inwoners uit Oud-Heverlee ijvert voor de restauratie van de bron Pie Slot te Sint-Joris-Weert die in het verleden een deel van het dorp voorzag in water.  De bron ligt er nu verloederd bij. Deze inwoners zijn nu bezig om een dossier samen te stellen. Wil het gemeentebestuur hen daarbij helpen?”

Schepen Jos Rutten (SP-A) stelde dat in het Walden project al een projectaanvraag voor de restauratie van de bron en het functioneel gebruik van het bronwater vervat zit. Het bestuur kon wel akkoord gaan om in overleg met de inwoners het dossier op te volgen. Het besluit werd in die zin aangepast en unaniem aanvaard.

N-VA maakt zich zorgen over de mobiliteit van de inwoners van Blanden eens bus 5 geen ommetje meer zal maken langs de Kartuizersstraat en de Bierbeekstraat, maar rechtdoor via de Haasroodsestraat naar Leuven zal rijden. Kan Lijn 6 deze straten niet bedienen?

Hanna Van Steenkiste (Groen) wees op het ruim overleg met de Lijn in de vervoersregio Leuven. Alhoewel Oud-Heverlee daar slechts een klein radertje is in het geheel, werd toch heel wat bekomen, ook voor Blanden en Haasrode: frequentere verbindingen en een snellere verbinding met Leuven. Aan de hoofdingang van De Kouter investeert de gemeente in een goed uitgeruste halte. De nieuwe bustrajecten liggen definitief vast en zouden ingaan in september 2023.

N-VA vroeg om opnieuw, zoals tijdens de coronaperiode, een deel van de parking van de school in Haasrode autovrij te maken. Dat voorkomt dat de kinderen tussen de auto’s door naar hun wachtende ouders/grootouders moeten laveren.
Katrien Timmermans erkende het probleem. De nadars die eerder de afscheiding vormden, werden in het weekend veelal verplaatst. Er zal naar een duurzamere oplossing gezocht worden, samen met de ouderraad.

Open VLD wilde nog weten waarom de gemeente niet langer deelneemt aan het juridische gevecht rond de vliegroutes. Momenteel wordt nog steeds gebruik gemaakt van de route “Leuven rechtdoor”, waardoor opstijgende vliegtuigen al een behoorlijke hoogte hebben vooraleer ze uitwaaieren naar alle richtingen en boven ons grondgebied vliegen. Burgemeester Clerckx antwoordde dat het inzicht groeit dat de juridische procedure die in 2015 werd ingeleid, en de gemeente al 20.000 euro kostte,  niet tot een oplossing zal leiden. Maar onrechtstreeks neemt de gemeente wel deel aan een federaal overlegplatform. Daar worden de belangen van elke zone door 2 afgevaardigden behartigd. In onze zone, de zone west,  zijn dat afgevaardigden van de gemeenten Huldenberg en Kortenberg.

OHL bestaat 20 jaar en bezorgde het gemeentebestuur 3 bakken Stella. Een geïmproviseerde receptie volgde. En zo werd het toch nog laat…