Roze, blauwe of paarse zakken? Wat zal het worden?

13 Mei 2018

Roze, blauwe of paarse zakken? Wat zal het worden?

Van Diftar, roze , paarse en blauwe zakken... het is duidelijk dat de afvalsector in volle beweging is.  

Diftar

Begin 2015 was het zover : het huisvuil en GFT werd door Ecowerf ingezameld volgens het Diftar principe. Je betaalde vanaf dan volgens het gewicht van je afval.

We zijn het haast vergeten, maar Diftar zorgde wel voor de nodige commotie: waar is dat allemaal voor nodig? Is het geen te moeilijk systeem? Zullen we ons blauw betalen?

Maar die bezorgdheid bleek is niet terecht. De ervaring in alle 18 Ecowerf-gemeenten leert dat de inwoners best tevreden zijn met het systeem. De voordelen zijn duidelijk: geen gesleur met zakken meer, de gemakkelijkheid van betaling, de eerlijkheid van het systeem en de vermindering van de afvalberg.

Bovendien bleek zo goed als iedereen minder betalen. Zeker als we de halvering van de milieubelasting in rekening brengen, die het jaar nadien werd ingevoerd. Door milieubewust aan te kopen, goed te sorteren en thuis te composteren kan je bovendien nog veel meer geld uitsparen.  De gemeente voorziet bijkomend aan jonge gezinnen nog 50 euro per jaar en per kind als compensatie voor de zware luiers. Ook onthaalouders, gezinnen die om medische redenen meer afval genereren en arme gezinnen kunnen via een aanvraag bij het OCMW op compensaties rekenen.

 

De roze zak

Na enkele maanden  huis-aan-huis ophaling van de “roze zak” blijkt dat Oud-Heverlee het uitstekend doet, met meer dan 1kg per inwoner staan we in de top 4 van de gemeenten aangesloten bij Ecowerf. Bovendien is ons aangeboden plastic veel zuiverder dan dat bij andere intercommunales. En dat loont: Ecowerf bedong een forse afslag van 35 euro per ton voor de recyclage.  Maar of de roze zak daarmee een lang leven beschoren is, is nog verre van zeker. De meeste gemeentebesturen zouden liefst zien dat alle plastics in één zak opgehaald worden én dat er oplossing komt voor het zwerfvuil. De invoering van statiegeld op drankverpakkingen blijkt in het buitenland heel goed te werken. Ook onze gemeente is daar uitgesproken voorstander van. Grote tegenstander van de invoering van statiegeld is “Fost Plus”, de vereniging die alle drankverpakkingsproducenten verenigt, en die nu zorgt voor de verwerking van de blauwe zakken.

Fost Plus wil, tegen 2021, een “paarse” PMD zak invoeren, uitsluitend voor plastic verpakkingsmateriaal. Maar zij stellen als voorwaarde dat geen statiegeld ingevoerd wordt op drankverpakkingen. Opnieuw sommige plastics, zoals plastic bloempotjes en kapot speelgoed, uitsluiten is echter een stap achteruit. Bovendien wordt er niets voorzien om de verpakkingsindustrie te stimuleren om alleen recycleerbare verpakkingen te produceren. En vooral het dreigement om de invoering van statiegeld onmogelijk te maken stoot tegen de borst. Minister Joke Schauvliege zou nog dit jaar de knoop moeten doorhakken. Benieuwd wat er uit de bus komt? Via onze website houden we je op de hoogte!

Een blauwe of een paarse zak?

Maar de discussie over de roze zak is daarmee beslist niet aan zijn eind. Zopas deed Fost Plus, de vereniging die alle drankverpakkingsproducenten verenigt, een merkwaardig voorstel. Op termijn wil Fost plus alle plastics in de blauwe zak toelaten. Ze tekenden al meteen hele “roadmap” uit: vanaf 2019, en bij ons in 2021, zou de roze zak dan uit het straatbeeld verdwijnen.  Maar er is een maar. Als voorwaarde stelt Fost plus dat er geen statiegeld ingevoerd wordt  op drankverpakkingen.

Groen is absoluut voorstander van het invoeren van statiegeld, net zoals dat in tal van andere landen al het geval is. Het is dé manier om het zwerfvuil langs onze straten drastisch te verminderen. Bovendien kan statiegeld heel wat afval vermijden. Afval dat we dan niet meer moeten recycleren tot, op zijn best, minderwaardige producten. Een groot gedeelte verdwijnt trouwens gewoon in de verbrandingsoven, zeker nu China de import van plastic afval plots heeft stopgezet.

Ecowerf zorgt er wel voor dat de plastics van onze roze zakken alvast nog een tweede leven krijgen als verkeerspaal, zitbank en dergelijke. In de EcoOH fabriek in Houthalen worden de plastics gesorteerd en verwerkt. Maar de gigantische toestroom laat vermoeden dat de markt snel zal verzadigd zijn. Alle plastics in één zak stoppen zal het scheiden bovendien moeilijker maken en de kwaliteit doen zakken, wist de zaakvoerder ons bij een recent werkbezoek te vertellen.

ECOOH_bank2fb0914299d8f17058d2e875473f.pngDe inhoud van de roze zakken wordt gesmolten en worden tuinmeubilair

Groen wist ons schepencollege te overtuigen van het belang van het invoeren van statiegeld. Als één van de eerste Vlaamse gemeenten is Oud-Heverlee toegetreden tot de “statiegeldalliantie” een vereniging die ijvert voor het invoeren van statiegeld. Als genoeg gemeenten ons voorbeeld volgen zal Ecowerf ook dit standpunt verdedigen. Het laatste woord is dus nog niet gezegd. Minister Joke Schauvliege is ook voorstander van het invoeren van statiegeld. De bedrijven verenigd is Fost Plus zijn tegen. Wie het haalt zal binnenkort moeten blijken.